popiah pisang? penah denga ke?
bagai aneh je kan.
padahal kalau google search berlambak yang kua. hee
popiah pisang atau banana roll sebenarnya sedap dan sememangnya sangat senang untuk disediakan.
bahan murah dan senang untuk didapati.
Bahan-bahan:
Cara-cara :
1. if dalam fridge, keluarkan dan biarkan kulit popiah selama 30minit supaya ia lembut. ambil 4 helai kulit popiah.
2. potong pisang kepada 2 bahagian. then belah 2. total jadi 4 bahagian kecil.
3.1. letak pisang atas kulit popiah dan gulung.
3.2. gulung lagi sekali dan lipat di bahagian kiri dan kanan.
3.3. guna pisang lain dan gosok sikit kat hujung kulit popiah. bagi lekat
3.4. lepas da siap satu tu, buat la untuk pisang yang lain pulak.
4.1. panaskan minyak dengan api perlahan selama 1 minit. kemudian masukkan popiah.
4.2. masak kedua-dua bahagian hingga golden brown.
4.3. setelah masak, angkat dan letak atas pinggan.
5. letak 2-3 scoop aiskrim atas popiah pisang yang panas. taburkan serbuk koko atau milo je.
lepas tu ape lagi, makan la! hee~
panas popiah pisang campur sejuk aiskrim buatkan rasa best dalam mulut.
manis2 aiskrim dan masam manis pisang memang best.
tambah pulak kalau aiskrim tu ada kacang n watsoever.
pisang tu ade la rase macam pisang goreng or pengat pisang.
perfect untuk dessert or makan tenga2 malam. hee~
Good luck and enjoy :)
bagai aneh je kan.
padahal kalau google search berlambak yang kua. hee
popiah pisang atau banana roll sebenarnya sedap dan sememangnya sangat senang untuk disediakan.
bahan murah dan senang untuk didapati.
Bahan-bahan:
- pisang
- kulit popiah (saiz kecil)
- aiskrim (any flavor)
Cara-cara :
1. if dalam fridge, keluarkan dan biarkan kulit popiah selama 30minit supaya ia lembut. ambil 4 helai kulit popiah.
2. potong pisang kepada 2 bahagian. then belah 2. total jadi 4 bahagian kecil.
3.1. letak pisang atas kulit popiah dan gulung.
3.2. gulung lagi sekali dan lipat di bahagian kiri dan kanan.
3.3. guna pisang lain dan gosok sikit kat hujung kulit popiah. bagi lekat
3.4. lepas da siap satu tu, buat la untuk pisang yang lain pulak.
4.1. panaskan minyak dengan api perlahan selama 1 minit. kemudian masukkan popiah.
4.2. masak kedua-dua bahagian hingga golden brown.
4.3. setelah masak, angkat dan letak atas pinggan.
5. letak 2-3 scoop aiskrim atas popiah pisang yang panas. taburkan serbuk koko atau milo je.
lepas tu ape lagi, makan la! hee~
panas popiah pisang campur sejuk aiskrim buatkan rasa best dalam mulut.
manis2 aiskrim dan masam manis pisang memang best.
tambah pulak kalau aiskrim tu ada kacang n watsoever.
pisang tu ade la rase macam pisang goreng or pengat pisang.
perfect untuk dessert or makan tenga2 malam. hee~
Good luck and enjoy :)
ohsem
ReplyDeletetry laa.. sedaappp. nomnom ^^
Delete