Hello people!


Salam. jemah tahu blog jemah tak gojes tak maket macam blog uolls. tapi iolls tak kisah huahua. blog ni tempat kaki kaki repek dann tempat kongsi maklumat.

jemput tambah nasik, tapai tu sedap boh silakan.



Thursday, January 6, 2011

Cara merawat jerawat.

Howdies, gurls and/or guys?

worait. since hari tu teruk gile muka aku penuh ngan acne yang mengerikan lepas gedik nak tukar produk, aku bertekad untuk buat sesuatu.
so ini hari, aku maw cakap tentang cara-cara merawat dan menghilangkan jerawat.



sebagai bukti:


tersenyum gembira pastuh. kih2


bole buta mata korang tengok serius kes aku ni kan? tapi sekarang syukur Alhamdulillah. jerawat pun da jarang naik n parut pun da tinggal sikit. nak tahu macamana? jom tengok cara2 yang aku buat ni!




korang perlu ada :
  • cleanser
  • krim benzoyl peroxide - either 5% or 10%
  • moisturizer - better jenis gel drpd krim utk mengelakkan drpd liang pori tersumbat.


dalam tips ni, aku gunakan produk oxy. since oxy agak sesuai ngan kulit aku. so korang guna la any skincare products yang sesuai ngan kulit korang yea. kalau oxy tak sesuai dengan kulit, then guna skincare yang sesuai dengan kulit SAHAJA e.g Clean & Clear, Neutrogena, Safi etc. tapi krim benzoyl peroxide itu HARUS oke :)



Langkah pertama :

Membersih.


  1. picitkan 2cm or lebih kurang setengah inci ke atas tapak tangan.
  2. campurkan sedikit air dan gosok kedua2 tapak tangan hingga berbuih.
  3. sapukan pada muka dan urut perlahan2 selama 1-2 minit.
  4. bilas dengan air.
  5. keringkan muka dengan menepuk2 tuala ke muka dengan lembut.



Langkah kedua :

Merawat.


  1. picitkan lebih kurang 1 inci atas tapak tangan. bagi serious case, lebih lagi bagus.
  2. ambik sedikit demi sedikit dan sapukan pada bahagian muka yang bermasalah.
  3. urut perlahan-lahan dalam gerakan memusing.
  4. seriusly, slow2 oke! rasa lembut je wokeh. pastikan hindari kawasan mata dan mulut.
  5. biarkan saja tak perlu bilas



Langkah ketiga :

Melembap.


  1. picitkan kurang daripada jumlah krim benzoyl peroxide tadi. kurang daripada 1 inci.
  2. sapukan pada seluruh muka dan urut perlahan-lahan dalam gerakan memusing.
  3. pastikan hindari kawasan mata dan mulut.



dah siap! simple je kan?



tapi korang perlu ingat :

  • gunakan krim benzoyl peroxide sedikit2 bagi permulaan. kalau tak, pedih la muke korang tuu.
  • gunakan krim benzoyl peroxide dalam kadar yang berpatutan.
  • jangan cepat berhenti. kalau serious case, mungkin ambik dalam masa beberapa bulan.
  • jangan nak gedik tambah step lain. e.g toner, scrub wash
  • jangan skip mana2 step. korang perlu membersih > merawat > melembap. walaupun kulit korang berminyak, korang MESTI melembap.





kalau dulu, nak bergambar pun macam tak confident je.




tapi sekarang, alamak. terlebih confident la pulak. hehe


*semua gambar dalam post ni tidak di edit langsunn



tips dan senjata paling berkesan adalah SABAR dan BERTAWAKAL. Insyaallah regime ni berkesan. untuk tanya pape, atau x jelas. cume comment je oke. malu bertanya, muka korang yang padah. adess~



Good Luck! :)

46 comments:

  1. first tq f being my blog follower..
    hehe
    emm dulu pnah pakai gak oxy ni..
    mmg ok tp xbrkesan mcm yg dkehendaki dekat stahun lebih pakai..
    tp stop sbb jrawat halus xmo ilang jgak2 maybe sbb resdung kot..apa2 pun krim jrawat dia bes..

    ReplyDelete
  2. sure2 :)
    oh. ye kot. ni pun de gak jrawat still naek.
    maybe sbab rsdung gak.
    skrang gune produk ape yeh?

    ReplyDelete
  3. 2la..kna buang rsdung bru ok la kot..
    skng gna alaisyah ja..
    mmg xla xdk effect sgt utk jrwat tp nk lndung kulit dr jd belang2 bla kna matahari tu ok la..
    xtaw nk pkai pa utk jrawat dh so mcm redha ja jrawat nk tmbuh pn hhehe..

    ReplyDelete
  4. sorry baru perasan ada comment! huhu

    o ye ke. kalau jerawat kecik comel2 takpe la. ni sekali dia naek menakutkan daa~ huhu

    skrang pun lpas da amalkn regime ni, da reda sikit. hehee

    ReplyDelete
  5. ambil brapa lama untuk sembuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut kepada tahap la. kalau serius, ada la dalam beberapa bulan. tapi kalau yang sikit2 je dalam seminggu 2 oke la :)

      Delete
  6. sapu benzoyl peroxide dlu bru pelembab eh? kena tnggu benzoyl peroxide tu kering dlu bru sapu pelembab kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry for late reply.

      yep, benzoyl peroxide dulu. u got it right, kering kan dulu :) act, 10min lepas setiap step (membersih, merawat) baru la move on ke step yang seterusnya. good luck!

      Delete
  7. Akak punya amik masa brp lama utk sembuh ni?Kalau pakai oxy 5 tu mlm pastu esok pg bru bsuh blh kan?sy skrg gna oxy deep cleansing wash ngn oxy 5 je,moisturizer xbeli lg huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uusshh, kita punya serious case ni dik. hehe :) ambik masa beberapa bulan jugak la sebab teruk kan. tapi sekarang kadang2 je naik jerawat. kalau yang sikit2, seminggu 2 insyaallah bole la.

      oxy 5 tu tnggal sbulan pun bole dik. hehe. mmg kne bia je oxy5 tu kt muke. smpai la nk basuk muke lgi. o oke. oxy5 tu mcm mngeringkn mke sikit. so ltak moisturizer sikit2 ok :)

      Delete
  8. pakai benzoyl peroxide ( oxy) tu kat tempat jerawat jer ker atau kat seluruh muka ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapu benzoyl peroxide pd bahagian bermasalah je. tapi sapu la jugak kawasan2 berdekatan kan sebab bakteria ni kan bole merebak. so sbagai langkah prevention la.

      okay, good luck :)

      Delete
  9. kalau moisturizer ganti ngan lotion oxy yang prevent blemishes punya ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm. lotion yang mane ek? kalau lotion powder tu, tu sebenarnya toner. toner kena pakai selepas cuci muka, lepas tu BP then moisturizer. tapi dalam regime ni tak perlu pakai toner pun. toner function dia untuk mengecilkan liang pori :)

      Delete
  10. salam..nak tanya ni benzoyl peroxide tu oxy 10 ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. haah. oxy 5 ke oxy 10. ke ikut pada tahap masalah :)

      Delete
  11. kalu yang pelembab tu kene pakai mlm smpai pagi ke cmneer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia macam ni.. cuci muka > benzoyl peroxide > pelembap .. x payah bilas pun. tapi kalau lepas tu wudhu tu takpe je. sebab pelembap ni untuk kembalikan moisture kat muka lepas pkai b.p :)

      Delete
  12. thanks for sharing, saya 16tahun dan mengalamai masalah jerawat kecil kecil. kalau period je kan setepek kena dekat dahi x( kalau oxy10 tu kesan dia kuat sangat ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 :) oo biasa laa.. time tu hormon kita tak stabil sikit. sbab tu kadang naik jerawat..

      oxy10 tu concentration dia pekat sikit. so mungkin pedih sikit bg yg tak biasa. tp kesan dia, InsyaAllah lebih cepat. depends la :)

      Delete
  13. actually saya baru ada masalah jerawat lepas saya selalu tukar produk .. so saya pakai pencuci acne care yg klinik punya .. toner oxy .. sunblock almas ,then bedak pixy .. so nurse say better xpyh pakai sunblock almas.. so now saya tengah mencari sunblock yang sesuai .. oxy ada sunblock x ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ada jugak terdengar pasal produk almas ni x berapa bagus.. samada terlalu pekat or ingredient dia xtahu la.. moisturizer oxy ada SPF 15 yg mampu melindungi kulit dari cahaya matahari. ari tu terjumpa jgak sunblock oxy. SPF 30 ke bape x ingat plak sbab x penah try.. huhu

      tp untuk redakan jerawat, gunakan krim benzoyl peroxide. melindungi sambil merawat okay :)

      Delete
  14. saya nk tnya,klu untuk hilangkan parutjerawat pon blh ea nk guna BP..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau untuk hilangkan parut jerawat xtahu la pulak. huhu. tapi ada jugak terdengar yg BP ni boleh mempercepatkan parut untuk hilang.. x pasti. huhu

      Delete
  15. tak paham. melembap tu guna krim oxy 5 tu balik ke? tak pedih ke nanti?

    btw, boleh tak kalau pakai pencuci muka safi gamat + oxy 5 tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan. okay.. mencuci (pencuci muka) > merawat (krim benzoyl peroxide) > melembap (krim pelembap)

      memang pedih la kalau lepas letak b.p, letak b.p lagi.. huhu. oxy 5 tu akan mengeringkan.. so lepas tu kena sapu moisturizer :)

      kalau pencuci muka tu sesuai dengan kulit, bole je~

      Delete
  16. kita boleh guna pencuci muka n pelembap jenis yang lain as long as kulit kita sesuaikan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yepp. btol tu.. guna produk yg sesuai dngan kulit je :)

      Delete
  17. Saya batu guna product oxy ni..tp kulit sy kering yang amat sgt di sekeliling mulut..muka mmg tidak berminyak n jerawat cpt hilang tp kulit sgt kering..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbenarnya dulu jd mcam ni jugak. kulit kring smpai mnggelupas. lg plak bila guna krim b.p, dia serap lebihan mnyak kt muka.

      so ntuk elakkn kulit kering, sapu moisturizer skali ok :)

      Delete
  18. Salam. Nk tumpang tye, muka saya gatal2 pakai oxy10. Nape eh? Merah2. :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. haa kemungkinan kulit awak jenis sensitif. sbab tu kena start dari oxy 5 dulu. sbab oxy 10 concentration dia lebih kuat. dan mmg pd permulaan akn sedikit pedih bg yg x biasa pkai b.p :)

      Delete
  19. assalamualaikum , B.p tu ltak dkat kwasan brjerawat dan kwasan parut jrawat kn ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. yep, btol tu.. yg rasa ada can nk tumbuh jerawat pun sapu jugak :)

      Delete
  20. Ikutkan semua skali brapa ringgit ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. em.. act da lama x lakukan regime ni dah. hihi. tp rasa2nya haritu pakai cleanser +-RM7, b.p +-RM10, moisturizer +-RM11.. kalau x silap la. tp ikut kesesuaian kulit la ye. depends nk pkai cleanser or moisturizer yg mane :)

      Delete
  21. assalammualaikum .. muka saya pun skrg teruk .. mcm gmbr awak yg sblum ni .. byk produk dah tukar .. skrg saya guna garnier face wash 3 in 1 .. dah sebulan guna tp masih teruk jgk.. klau nak tukar lg ke oxy oil control wash.. tkut lps ni tmbah teruk .. hemm .. macam mana ye? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. buat masa ni cuba try cleanser yg biase je. yg ada granules (scrub wash) x d galakkan sbab agak harsh untuk kulit yg berjerawat. yg memainkn peranan penting dlam regime ni adalah b.p. so try guna b.p n tngok mcamana ye :)

      Delete
  22. muka sya pon agak teruk jugak.. tapi boleh ke sya nak cuba benda nie? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum try tu pun muka sy terok jugak.. lepas da try baru nmpak perubahan. try la. belom cuba belom tahu :)

      Delete
  23. Sye gune pncuci muke hada labo yg kaler ijau tu sbb ade salisylic acid bgus utk jerawat..then sapu dalacin t as antibiotic ble hd serap msuk lm kulit sye bru sapu oxy bp ni agak2 10 minit sapu moisturiser utk cover balik kering kulit n parut.then sapu krin kcntikan alaisyah..huhuhu...hope mnjdi lh ikut rejime awk ni tau sblum decide nk pkai ape..cume sye plus krim kcntikan alaisyah je.hehe ngn antibiotik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, salisylic acid pn trkenal dlm merawat jerawat selain b.p. hurm. kalau dalam tempoh percubaan tu takde masalah, bole je teruskan regime tu :)

      Delete
  24. Aslm,blh tanya..produk oxy ni sesuao dgn umur sy yg 15 tahun ni kah?..
    2)Muka sy kering tpi brminyak,adakah sesuai?sbb oxy 5 bp tu mengeringkan..
    3)Adakah lepas guna b.p,tunggu 10 minit,blh trus letak moisturizer oxy?tk cmpur kan ingredient tu?
    4)Nama moisturizer tu Blemish kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam dik :)
      1) tngok jenis kulit jugak. ada yg sesuai ada yg x.. so kalau nk tahu sesuai ke x, cuba dulu. kalau x sesuai, tukar produk lain yg sesuai dgn kulit sahaja okay
      2) yep, oxy5 mngeringkan sbab dia serap mnyak berlebihan. untuk elak kulit kering, guna moisturizer lepas sapu b.p
      3) yepp tnggu 10minit. tak sebab bahan da serap dalam kulit :)
      4) moisturizer depends pd jenis kulit. cnth: kulit kering - pilih untuk melembapkan, kulit berminyak - pilih untuk oil control

      gudluck :D

      Delete
  25. Salam,kalau kulit muka x sekata pastu bintik hitam dgn lubang pori terbuka mcm mane erk?

    ReplyDelete
  26. Salam....nak tnya lah,OXY pure white face cream n powder lotion tu untuk apa??and boleh ke guna kedua2nya sekali..maksud guna powder lotion dulu baru lh pure white face cream...so boleh tolong terang kan tak...sebab muka saya penuh dengan parut jerawat..

    ReplyDelete