Hello people!


Salam. jemah tahu blog jemah tak gojes tak maket macam blog uolls. tapi iolls tak kisah huahua. blog ni tempat kaki kaki repek dann tempat kongsi maklumat.

jemput tambah nasik, tapai tu sedap boh silakan.



Sunday, January 27, 2013

Kek Batik | UPDATED

Assalamualaikum ..



updated? apakah? ahah .. bukanlah kek batik versi milenium. cuma memperbaharui post yang lama. yang macam harom nya cerita pasal kek batik ends up jadi daging kisar. pathetic. uhuk

okay lets begin.




Cara Membuat Kek Batik (Marble Cake)



Bahan-bahan:



  • telur (4 / 5 biji) *optional
  • air (1 cawan) *depends
  • marjerin (1 cawan)
  • milo (1 cawan)
  • susu pekat manis (1 cawan)



*time ni sebenarnya gunakan milo 1 1/2 cawan


  • biskut marie satu paket 1kg (dipatah-patahkan)






Cara-cara:




1. mula2 panaskan periuk. then masukkan secawan air




*gunakan api perlahan sepanjang memasak supaya tak hangus




2. masukkan marjerin. kacau hingga cair






3. masukkan susu pekat manis






4. pukul telur hingga kembang. masukkan ke dalam periuk
*time ni tak guna telur sebab asyik tak jadi. huhu




5. masukkan milo. kacau hingga sebati








6. masukkan biskut marie






7. tuang ke dalam loyang. tekan-tekan supaya tiada ruang udara di dalam kek (mampatts)





tips : kalau korang rasa kek tak cukup penuh, korang boleh cairkan milo (campuran milo dengan sedikit air) dan tuang pada bahagian yang tak penuh tu. kasi sekata.




8. selepas sejuk, masukkan ke dalam fridge.



*maafkan fridge hamba yang muzium




selepas 24jam, ataupun lepas kek dah keras, bon appétit !


















tips : korang boleh potong dulu sebelum masuk fridge supaya bila kek dah keras nanti, tak susah nak potong




begini la rupanya. woohoo sedap woo~ rasa lembut biskut tu dengan rasa milo yang cair tu. nyamnyam




























haa senang je kan nak buat kek batik ni sebenarnya. tak susah pun. bahan2 pun simple je. memang tak perfect mana tapi masih mencuba. so uolls pun kalau nak feeling masterchef sikit (sebab tak hebat memasak), boleh la try resepi ni.





Selamat Mencuba! :D



8 comments: